Republik, ja tack.


Är det förenligt med en demokratisk stat att ha en statschef som ärver sin titel inom en och samma släkt? Nej jag tycker verkligen inte det.
Nu är det ju så att Statschefen i Sverige, för tillfället Kung Carl XVI Gustav, inte har någon egentlig matkt. Men han kan via uttalanden och så påverka en opinion. Vi bör ha möjligheten att välja vår statschef efter meriter och kompetens. Inte som det är nu, att den går i arv.
Därtill betalas varje år ett Apanage ut till Hovet på omrking 50 miljoner kronor, pengar som jag anser kunde användas bra mycket bättre.

Jag anser att monarki är ett förlegat och odemokratiskt system. Jag vill ha möjligheten att välja min statschef via folkomröstningar och därmed få till ett mer demokratiskt system än det vi har idag.
Det är därför jag är medlem i Republikanska Föreningen. Det är en förening som är partipolitiskt och religiöst obunden och som verkar för införandet av republik på demokratisk väg.


Nätpirat, javisst.



Hej jag heter Petter, och jag är nätpirat.
Ja så är det. Hittar jag något jag gillar, eller tror mig gilla, inom film musik eller serier ja you name it då laddar jag ner det. Gratis är gott ingen tvekan om det. Orimliga priser på både film och musik har skapat alla nätpirater som finns så är det. Bolagen/artisternas girighet har skapat den situationen vi nu befinner oss i.

Men nu är det ju inte så att dom enbart förlorar på pirater som mig. Över hälften, ja sig 75%, av den musiken jag har på min dator är musik jag aldrig skulle köpa ett fysiskt exemplar av i form av en cd skiva. Musik som jag tycker väldigt bra om tex. Kent köper jag alltid ett fysiskt exemplar av ändå. Men artister där jag inte köper ett fysiskt exemplar av förlorar inte pengar på mig eftersom jag inte skulle köpa deras musik om det kostade mig. Men däremot om det är bra så kan dom tjäna på mig vid eventuella konserter eller via merchandise och liknande. Låt oss ta ett exempel. Universal Poplab som är en ok grupp har jag inte som fysiskt exemplar, skulle inte tänka mig att köpa den heller. Men jag har den laddad och när dom spelar i Göteborg så går jag mer än gärna och kollar på dom. Dessa pengar från mig får dom in tackvare att jag haft möjligheten att ladda ner deras skiva. Pengar som dom aldrig skulle ha fått från mig annars.

Det finns och kommer flera program och tjänster som för en mindre summa pengar skall vara ett lagligt alternativ till nerladdning. Tänker då framförallt på Sportify. Detta är en bra idé, men där är flera år för sen. Hade den kommit upp i samma veva som Napster lades ner så hade den kunnat växa sig riktigt stark. Men nu är det ändå ett rejält minus med Sportify, det kostar pengar och du kan inte om du skulle vilja bränna ut den till ett fysiskt exemplar. Det är en jättebra tjänst att ha, så länge man får ha den gratis, när man siter och surfar på datorn och så. Men ja, det kostar pengar i längden och det är inte lika bra som gratis.
En annan personlig favorit är Last.fm. Det är ett program som registrerar vad användaren lyssnar på för musik på sin dator och utifrån detta genererar en detaljerad musiksmaksprofil som sedan ligger till grund för en personlig musikradiokanal. Detta gör att du kan få många bra förslag på musik du kan tänkas tycka om, och på sås ätt hittar du en massa musik som du förmodligen inte skulle hitta annars eller framförallt inte hitta förrän långt senare.

Summa utav allt är att jag kommer att fortsätta vara en nätpirat så länge det inte finns något riktigt bra alternativ till det. Men jag måste ju ändå säga det att Spotify kan vara en start på något riktigt bra. Återstår att se hur det utvecklar sig. Jag kommer att ha Spotify fram till mars, sen får vi se. För efter det så är tjänsten inte gratis mer och då tappar man otroligt mycket av intresse för den.