Innebandy är ingen sport

Ja då var det dags igen. Våran folkkära fotbollsspelare(?) Henrik "Henke" Larsson vill börja spela innebandy igen. Alltså hur är det möjligt frågar jag mig. Det finns ingen annan idrott i världen där någon, hur lovande man än har vart, kan sluta med idrotten i fråga när man är i tonåren. Men sedan dryga tjugo år senare ta upp denna idrott igen och göra det på absolut högsta nationella nivå. Det är vad Henrik Larsson än en gång skall göra. Han skall återuppta sitt idrottande i FC Helsingborgs innebandylag i den svenska Superligan. Superligan?! Där kan vi snacka om att ta sig själva på lite för stort allvar.
Hela denna historien om Henrik Larsson och hans innebandyspelande säger ju tyvärr mer om pajas sporten innebandy än om Henrik Larssons egentliga kvalitéer som innebandyspelare. En sådan här sak hade aldrig hänt i någon annan sport än i just innebandy. Ta en sådan idrottman som Peter Forsberg tex. som för övrigt här en hängiven Tottenham supporter. Han var i tonåren även en lovande fotbollsspelare, men han valde att satsa på ishockeyn precis som Henrik Larsson satsade på fotbollen. Det finns ingen möjlighet i världen att Peter Forsberg eller någon annans om ansetts som lovande i sin ungdo vid 38 års ålder hade kunnat börja spela i Allsvenskan i fotboll. Inte heller i handbollens Elitserie eller i ishockeyns Elitserie, detta är en sak som bara händer i innebandy världen. Detta är av en anledning.. Innebandy är ingen sport som hör hemma tillsammans med elitidrottande, detta eftersom detta är en korpidrott på sin höjd. En hobby som är kul att göra med polarna en fredags kväll inann bastun och ölen som hör därtill. Men den hör inte hemma som en seriös sport, för det är den inte.

Kommer ihåg en sak från då jag bode uppe i Kiruna. Vid ett tillfälle, omkring 95-96 kanske, skulle det vara någon form av jippo där som en del i detta stadens innebandylag skulle möta stadens stolthet, hockeylaget Team Kiruna. Självklart blev denna matchen allt annat än ett jippo eller vänskaplig. Självklart kom alla inblandade parter att ta detta på mycket stort allvar. Det prestigefyllda mötet slutade med en vinst för... hockeylaget!! Att förlora en match i sin egen sport mot ett lag från en annan sport kan bara ett lag från en korpidrott göra. Ett lag från handboll, fotboll, ishockey inte ens i curling hade förlorat mot ett lag från en annan sport. Inte ens ett lag från division 3-4 i dessa idrotter hade gjort det, men det lyckades man med inom korpidrotten innebandy.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback